Saturday, March 14, 2009

:+: Zaman tadika ku :+:


Tibe-2 nak tulis kenangan kat Tadika dulu.


Time tadika dulu, I tadika Al-Mujahiddeen. Tadika tu berunsur ke-agamaan siket. Pergi tadika hari-hari pakai tudung putih, baju putih kain tak ingat dah warna ape. Huhu…Bile ingatkan balik, banyak rupenye perkara bengong yang I lakukan time kecik-kecik dulu. Ho-Ho


1.Time nak sembahyang, kire ngan member “1 2 3 sembahyang!!! Sape habes sembahyang dulu menang!” Pastu 2-2 berebut-rebut sambahyang. Selalunye pemenang nya I lah sebab Cuma I je main dengan serious hari-hari. Haha…


2. Dulu ustazah ajar time solat bace kuat-kuat biar die dengar kalau ade yang salah. Dengan semangat nya I dengan kawan2 I bace sekuat hati. Menjerit2. Habes solat semua penat. Berebut minta izin nak minum air kat dapur.

3. Dulu kitarunk makan tengahari dalam dulang. Satu dulang = 10 orang makan. Dulu i seorang yang sangat comel. Maksud comel tu tembam la... kuat makan time tu. Time ustazah letak dulang depan mate, i lah orang pertama yang berebut-rebut nak makan.
Polisi i untuk makan:
a) Makan cepat nanti dapat makan banyak!,
b) Jangan sampai ade yang nak bahagi-bahagi kan sama rata dulu...
c) dan aim semua udang, telor dan apa-apa je best first!


4. Kadang-kadang ustazah suruh semua beratur, nak ajar solat. I tak faham gak, solat zuhur pukul 9 pagi. Ade la sorang klasmate kene jadi tok imam, time tu i tengok die pergh... macho nye jadi imam! walaupun sepatah haram die bace pun i tak faham, pure2 je la faham.


5. Time solat, ustazah kate if bawa telekung pakai, if tak bawak, tak pakai pun tak pe... setiap kali habes sujud, time duduk antara sujud mesti I ngan my friend mesti tergelak2. Geli hati sungguh!!! Pastu ustazah marah-marah kitarunk “Eh sembahyang tak leyh gelak la,”. Sebab setiap kali bangun dari sujud ade je 2-3 orang tercabut tudung deorang. Ni dikalangan orang yang malas nak bawa telekung la, malas nak pakai anak tudung pastu pakai tudung licin. Tudung tertinggal kat sejadah. Pastu eh! eh! tercabut. Style deorang sujud camne tah sampai leyh tercabut tudung, sampai sekarang remain a misteri for me. Huhu...
-
-
6. Bile ustazah suruh solat jemaah. Ustazah mesti mesti suruh semua orang lurus dan rapat kan sofh' "Dik2...rapat siket dik, jangan bagi setan lalu celah nie. Ikot line putih ni, biar semua sebaris," NI LAH PART ORANG PALING TAK SUKE DULU. SEMPIT2~ budak-budak semua start tolak-tolak nak dekat2 kan sofh'. Time ustazah pandang i solat cam biase la. Time ustazah tak pandang... Mula la singul2 budak kiri kanan I. "Eh sane lah! sempit lah... ," Pastu time takhiyat akhir. Orang kedua yang bangun selepas imam, saye lah orang nye. Nak cop tempat nak duduk. Tak suke if kene duduk takhiyat akhir tak selesa.
Polisi duduk takhiyat akhir time tu
a) Bangun cepat2, dapat tempat duduk best!
b) Biar orang duduk atas kite, kite tak yah duduk atas kaki die
c) If ade orang duduk atas tapak kaki kite , geletek punggung die (gerak kan jari2 kaki semua) Sampai die tak tahan, die gerak lah sendiri. Ho-ho
-
-
Rase rindu pulak zaman tadika, ingin nak jadi budak kecik lagi. Time tu buat ape pun, rase tak bersalah je~. Terima kasih mak+abah sebab dah bele adik sampai besar camni! X0X0!
-
-

12 comments:

Izyan Nadirah said...

hahaha.. i can imagine all that. comelnye!

Y E R N ain said...

hahahaha. omg k.shikynnn!! lwk glerrrr.

tudung tgl ats sejadah tu x ley blah. hahaha!

Y E R N ain said...

hahahaha. omg k.shikynnn!! lwk glerrrr.

tudung tgl ats sejadah tu x ley blah. hahaha!

kueh bakar said...

hhahahahaha...
ko geletek guna jari kaki..
huuu..nakalnye!!!
hahahaha

:+:+: Ashikyn :+:+: said...

to irah ---> time kanak2 ribena! trima kasih.memamng comel kowt~

to ain ---> aah. nanges budak2 tu malu. tapi besok buta lagi. hari2 tudung tercabut, hari2 nanges... kritikal2...

to kueh ---> tu tektik baru nak halau org dengan sopan...lol.

Abe said...

COMEL LAH KO...

:+:+: Ashikyn :+:+: said...

ha..memang2!! hahaha...

Saya Fathan said...

klakar time geletek punggung.
smpai skrg aku buat kalo org besar duduk atas kaki aku.
xtahan saket weii

cheers!

:+:+: Ashikyn :+:+: said...

to fathan --> ahahaha.. ahah! kantoi buat camtu lagi! haha... kite kne ikhlas time solat~ lol

Saya Fathan said...

tapi kalo da sakit kene tindih, hangit jugak la..ahaha.. iklas pon tibe2 ilang

:+:+: Ashikyn :+:+: said...

to fathan ----> ahaha~!

:+:+: Ashikyn :+:+: said...

to fathan ----> ahaha~!